Al 11-lea caz mondial de infectare cu coronavirus, apropiat SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), a fost diagnosticat la un locuitor din M.Britanie, în familia unui pacient tratat de aceeași maladie, sugerând transmiterea de la om la om, au anunțat miercuri autoritățile sanitare, relatează AFP.
Potrivit Agenției britanice pentru protecția sănătății (HPA), acesta este al treilea caz depistat în Marea Britanie de infectare cu acest tip de virus din familia SARS, care, până în prezent, a cauzat moartea a cinci persoane (trei în Arabia Saudită și două în Iordania).
Pacientul, care locuiește în Marea Britanie și nu a călătorit recent, primește îngrijiri intensive la Queen Elizabeth Hospital, la Birmingham (centru), a anunțat HPA într-un comunicat, adăugând că el ridică „la 11 numărul cazurilor confirmate în lume”. Agenția a precizat că pacientul era vulnerabil la infecții respiratorii.
HPA a mai precizat că acest ultim caz provine din „aceeași familie ca cel anunțat luni, 11 februarie”. Agenția anunța atunci că virusul a fost diagnosticat la un locuitor din Marea Britanie care a călătorit recent în Pakistan și Orientul Mijlociu și că acesta primea îngrijiri intensive la spitalul de la Manchester, în nord-estul Angliei.
„Confirmarea unei infecții cu noul coronavirus la o persoană care nu a călătorit în Orientul Mijlociu sugerează că s-a produs o transmitere de la om la om și că aceasta a avut loc în Marea Britanie” a declarat profesorul John Watson, șeful Departamentului pentru boli respiratorii din cadrul HPA.
„Riscul asociat noului coronavirus în rândul populației britanice rămâne foarte slab”, a subliniat el, citat în comunicat.
În total, coronavirusul a fost detectat la cinci persoane în Arabia Saudită (dintre care trei au decedat), două în Iordania (ambele moarte), trei în Marea Britanie (în afară de cei doi pacienți, un qatarian primește îngrijiri medicale) și una în Germania (un qatarian externat din spital).
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie largă caree include virusuri ce produc simple răceli, dar și SARS, care a provocat o epidemie de „pneumonie atipică” soldată cu 800 de morți la nivel mondial, în 2003.